Valitsuse võimsate Ida-Viru päästeplaanide ootuses

Alar Karis | 02.03.2016 | 00:00

Teksti suurus: [-A] [+A]

Keel: EST | RUS | ENG

Print

“Ministrid lähevad homsele valitsuse istungile võimsate Ida-Viru päästeplaanidega,” kuulutas Eesti Päevalehe Ärileht, teatades Narvas toimuvast valitsuse väljasõiduistungist ja kabinetinõupidamisest. Nagu teada, on arutelu fookus põlevkivisektoril: leevendused, mida ettevõtted ootavad, erinevate riiklike tasude võimalik sidumine nafta maailmaturuhinnaga jms. Avalikkuses on juttu olnud mitmest võimalusest, sealhulgas põlevkivi kaevandamise õiguse tasu ja keskkonnatasude alandamisest. Hoiakuid on kõlanud seinast seina. Eri ministritel eri plaanid.

Mõtlesin, et millist alusinfot mina vajaksin, kui mul tuleks langetada selles asjas otsuseid. Esiteks tahaks ma teada, milline ikkagi on meie põlevkivitööstuse ettevõtte majanduslik olukord. Tahaks teavet ettevõtete rahavoogude, käibe, nn tulevikutehingute tingimuste jms kohta, millest nähtuks iga äriühingu finantsiline olukord ja väljavaated. On ju elementaarne, et võimalikul abistajal on abi soovijast täielik pilt. Ühtlasi vaataks ma, kas nafta madal maailmaturuhind avaldab põlevkivisektori äriühingutele ühesugust või erinevat mõju ehk milline on põlevkiviõli müügist saadava tulu osakaal äriühingu kogutuludest. Nii võib äriühingute olukord ja vajadus riigi abi järele olla erinev. Ja ma tahaks olla enne otsustamist kindel, et abi on kooskõlas Euroopa Liidu ühisturu reeglitega.

Mind huvitaks ka see, kas ja kui palju on äriühingute omanikud ning võlausaldajad valmis tekkinud raskuste ületamisse investeerima ja kokkuleppeid tegema. Küllap on valitsuse liikmetele teada, millised on riigi võimalike meetmete kõrval äriühingute omanike tegevused, et majanduslikele probleemidele lahendusi leida. Samuti oleks hea teada, kas ja mis osas on äriühingute võlausaldajad nõus muutma kohustuste tingimusi vms, mis aitaks ettevõtetel raskusi ületada.

Ja otsustamisel mõtleks ma ka sellele, kas tegu on vaid korraks tulekahju kustutamisega või saavutavad riigi kavandatavate meetmete abil põlevkivisektoriga seotud äriühingud pikaajalise elujõulisuse. Eeldatavasti on homme valitsuse liikmete laual ka teave nii selle kohta kui ka info, milliste tingimuste täitumise korral riigi kavandatavad meetmed lõpetatakse või üle vaadatakse.

Ja lõpuks oleks oluline teada, milline on riigi tegevuskava juhuks, kui riigi abinõudest hoolimata põlevkivisektori ettevõtted jätkavad ulatuslikke koondamisi või lõpetavad tegevuse. Mida teha pikemas perspektiivis Ida-Virumaa tööhõive parandamiseks ja põlevkivitööstusest sõltuvuse vähendamiseks?

Homme on valitsuse istungi järgne pressikonverents kell 13 Tartu Ülikooli Narva kolledžis, kus osalevad valitsuskoalitsiooni erakondade esimehed. Tegemist on avaliku pressikonverentsiga, kus kõik huvilised saavad ministritele küsimusi esitada. Kindlasti on koalitsioonierakondade juhtidel olemas vastused ka neile eespool toodud küsimustele.

  • Postitatud: 02.03.2016 00:00
  • Viimane muudatus: 23.10.2018 14:10
  • Viimane ülevaatus: 23.10.2018 14:10

Scanpix Baltics / Postimees / Raigo Pajula

Lisamaterjalid

Välislinke

Veel uudiseid