Ministeeriumi sisekontrollisüsteem jättis kooli omapead

31.03.2004 | 00:00

Teksti suurus: [-A] [+A]

Keel: EST | RUS | ENG

Print

TALLINN, 31. märts 2004 - Riigikontroll auditeeris Valgamaa Kutseõppekeskuse tegevust, leides mitmeid seaduserikkumisi - rikutud oli raamatupidamise, riigihangete ja riigivara seadust. Audit algatati kutseõppekeskuse töötajate pöördumiste põhjal.

Auditi käigus leidis Riigikontroll, et kool ei olnud mitmel juhul kuulutanud välja riigihanget, kuigi seaduse kohaselt tulnuks seda teha. Samuti rikuti riigivara seadust kui korraldati oksjon ilma ministeeriumi vastava loata. Suuri puudujääke esines vara arvestuses: pikka aega puudusid raamatupidamises usaldusväärsed põhivara nimekirjad, sisulisi inventuure läbi ei viidud, vara mahakandmist käsitlevad aruanded ei olnud usaldusväärsed ega võrreldavad. Ka leiti, et kuigi raamatupidamisdokumente peab säilitama 10 aastat, ei olnud kooli direktor taganud dokumentatsiooni täielikkust ja nõuetele vastavust.

Probleemiks oli koolis ka töötasu maksmine. Mitmele vanemõpetajale maksti aastate jooksul madalamat palka, kuigi nad oleks pidanud saama alates atesteerimise päevast kõrgemat tasu. Auditi käigus leiti, et direktorile oli makstud mitmesuguste tasudena alusetult 14 785 krooni ning lisaks jäeti tegemata puhkuseraha tagasiarvestus 32 700 krooni ulatuses. Samuti selgus, et direktor on aastate jooksul ületanud autokütuse kuulimiite ning võlgnes seetõttu koolile ca 16 000 krooni.

Kirjeldatud olukorra kaaspõhjustajaks on kooli direktori kõrval ka Haridus- ja Teadusministeeriumi haldusala nõrk järelevalve korraldus. Kuigi ministeeriumis on mitu järelevalvega tegelevat osakonda ning kaks koolidega tegelevat hallatavat riigiasutust, ei ole Valgamaa Kutseõppekeskuse tegevust vajalikul määral analüüsitud ja hinnatud.

Riigikontroll soovitas ministeeriumil otsustada kutseõppekeskuse direktori sobivus oma ametikohale. Samuti tuleb tagada ministeeriumi struktuuriüksuste ja hallatavate riigiasutuste põhimäärusest tulenevate ülesannete täitmine ning tugevdada järelevalvet koolide majandustegevuse üle.

Detailne aruanne Riigikontrolli leitud puudustest ja tehtud ettepanekutest on Riigikontrolli veebilehel www.riigikontroll.ee. Kontrolliaruandele on lisatud ka haridus- ja teadusministri, Valgamaa Kutseõppekeskuse nõukogu esimehe ja Valgamaa Kutseõppekeskuse direktori vastus.

Sven Soiver
Riigikontrolli pressiesindaja
Tel: 640 0787
GSM: 53 414464
E-post: [email protected]

  • Postitatud: 31.03.2004 00:00
  • Viimane muudatus: 01.10.2015 12:02
  • Viimane ülevaatus: 01.10.2015 12:02

Veel uudiseid