Enamik vangidest on jätkuvalt ilma tööta

03.07.2003 | 00:00

Teksti suurus: [-A] [+A]

Keel: EST | RUS | ENG

Print

TALLINN, 3. juuli 2003 - Riigikontroll auditeeris kinnipeetavate tööhõivet ning leidis, et viimaste aastate jooksul on vangide töölerakendamises saavutatud üpris kesiseid tulemusi. Põhjused seisnevad täna peamiselt kokkuleppimata eesmärkides, korraldamata finantseerimises ning puudulikus aruandluses Eesti Vanglatööstuse ning Justiitsministeeriumi vahel.

Audit viidi läbi lähtudes eeldusest, et kinnipeetava hõivatus kasuliku ja sisuka tööga suurendab tõenäosust, et vanglast vabanedes saab temast seaduskuulekas kodanik. Töötades omandab süüdimõistetu oskusi ja harjumusi, mis aitab tal vabanedes endale rakendust leida. Kinnipeetavate tööga hõivamist nõuab ka vangistusseadus. Vaatamata seaduse nõudele polnud riigil aga ülevaadet selle täitmisest. Auditi tulemusel selgus, et aastail 1996–2001 oli tööga hõivatud ainult keskmiselt 30% kinnipeetavatest, kusjuures riik kulutas sellele 3,5–8 miljonit krooni aastas.

Riigikontroll soovitas justiitsministril otsustada, millist mõju tahetakse kinnipeetavaid tööga hõivates saavutada. Üks võimalikest eesmärkidest on eeskätt riigile kasumit teenida ning hüvitada seeläbi kinnipidamise kulud ja kuriteoga tekitatud kahju, teine anda kinnipeetavale kvalifikatsioon ja töökogemus, et tal vabanedes oleks kergem tööd leida ja seeläbi ühiskonda sulanduda.

Alates 2001. aastast tegeleb vangide tööhõivega riigile kuuluv aktsiaselts Eesti Vanglatööstus, mida finantseeritakse riigieelarvest. Riigikontrolli hinnangul on see põhjendatud ainult juhul, kui ettevõte ei piirdu kasumliku tööga, vaid täidab olulises osas ka sotsiaalset rolli – hõivab ja õpetab välja kvalifikatsiooni ja tööharjumuseta kinnipeetavaid.

Tulemuste parandamiseks soovitas Riigikontroll justiitsministril nõuda Eesti Vanglatööstuselt senisest palju põhjalikumat ülevaadet tema tegevusest. See peaks lisaks praegusele tavapärasele finantsaruandlusele hõlmama nii üksikasjalikku kuluinfot kui ka tulemusaruandlust. Ainult piisav teave võimaldaks ministeeriumil teha adekvaatset finantsanalüüsi ja hinnata loodud töökohtade arvu kõrval ka töö sisukust, kasulikkust ja mõju kinnipeetavatele.

Justiitsminister nõustus kõigi Riigikontrolli ettepanekutega.

Sven Soiver
Riigikontrolli pressiesindaja
Tel: 640 0787
GSM: 53 414464
E-post: [email protected]

  • Postitatud: 03.07.2003 00:00
  • Viimane muudatus: 02.10.2015 17:24
  • Viimane ülevaatus: 02.10.2015 17:24

Veel uudiseid