Riigikontrolör Hindrek Meri vastus Riigikogu liikmete Tiina Benno, Rein Kikerpilli, Uno Mereste, Ilmar Mändmetsa, Ilmar Pärtelpoja, Ivar Raigi ja Liina Tõnissoni arupärimisele aktsiaseltsi "Finest Hotel Group" ja riigi majanduslike ning õiguslike suhete reguleerimise küsimuses. Täiendavad küsimused ja vastused.

Hindrek Meri | 12.12.1994 | 00:00

Teksti suurus: [-A] [+A]

Keel: EST | RUS | ENG

Print

[Väljavõte Riigikontrolli arhiivist, toimik "Kirjavahetus Vabariigi Valitsusega ja Riigikogu komisjonidega" (01.02.1994-01.02.1995) ja Riigikogu 12. detsembri 1994 istungi stenogrammist]
Aseesimees Tunne Kelam

Lugupeetud Riigikogu juhatus, lugupeetud Riigikogu liikmed.

Vabariigi Valitsus arutas oma istungitel 30.augustil, 11.oktoobril, 13.oktoobril ja 27.oktoobril 1994.a aktsiaseltsi "Finest Hotel Group" ning riigi majanduslike ja õiguslike suhete reguleerimise küsimust ja andis 4.novembril 1994.a välja sellekohase korralduse nr 887-k. Valitsuse kahe istungi protokollis on fikseeritud minu eriarvamus valitsusele esitatud materjalides toodud asutatava aktsiaseltsi "Finest Palace" aktsiakapitali formeerumise küsimustes.

Esitan alljärgnevalt oma sellekohase seisukoha.
Õigusvastaselt võõrandatud vara tagastamise ja kompenseerimise Tallinna linnakomisjon otsustas 1993.a alguses tagastada Pärnu mnt 20a ja 22 asuvad hooned õigusjärgsetele omanikele. Need hooned olid aga 1989.a alul vastavalt Juveelitehase ja Tallinna Hotellikoondise poolt müüdud ühsettevõttele "Finest Hotel Group S.P", milles 49% osalus kuulus kolmele Soome Vabariigi ettevõttele.

Vastavalt 13. aprillil 1994.a vastu võetud omandireformi aluste seaduse muutmise seadusele (§ 12) hüvitab riik sellisel juhul vara ostmisel tasutud summa, mis antud juhul on võrdlemisi väike, aga vastavalt Eesti ja Soome Vabariigi valitsuste vahel 13.veebruaril 1992.a sõlmitud investeeringute soodustamise ja kaitsmise lepingule kuulub kompenseerimisele ka kahjustatud investeeringute turuväärtus.

Aktsiaselts "Finest Hotel Group" esitas kompenseerimisnõude 26 miljoni krooni ulatuses, lähtudes tema poolt tellitud ja AS "Mendelson & Co" poolt teostatud kahe võõrandamisele kuuluva hoone maksumuse ekspertiisist. Seejuures märkis "Finest Hotel Group", et kompensatsiooninõude mitterahuldamisel esineb ta taotlusega tunnistada omandireformi aluste seaduse § 12 vastuolus olevaks Põhiseaduse § 32-ga.

Valitsuse poolt nimetatud töögrupp justiitsminister Urmas Arumäe juhtimisel tegi ettepaneku moodustada aktsiaselts "Finest Palace", kelle aktsiakapitali paigutab riik mitterahalise sissemaksena hotell "Palace" hoone, "Finest Hotel Group" aga osaleb seal oma ülalmainitud nõudeõigusega. "Finest Hotel Group" pakkus välja loodava aktsiaseltsi aktsiakapitali struktuuri, millega valitsuse poolt nimetatud töögrupp nõustus. Selle kohaselt peaks "Finest Palace" aktsiakapital moodustama 10 miljonit krooni, millest 1 miljon krooni oleks riigi osalus. Sellise jaotuse põhjenduseks toodi asjaolu, et Eestis ikka veel kehtiv "Aktsiaseltsi põhimäärus" annab 10% aktsiate omanikule õiguse taotleda üldkoosoleku kokkukutsumist, millise riigi õigusega "Finest Hotel Group" luges võimalikuks nõustuda.

Siinkohal loen vajalikuks märkida, et aktsiaseltsi mitterahalise sissemaksena paigutatava vara väärtuse hindamine ei ole Eesti seaduste järgi ainult aktsionäride kokkuleppe küsimus. Välisinvesteeringute seaduse § 11 järgi hinnatakse väliskapitali osalusega ettevõtte põhikapitali tehtavad mitterahalised sissemaksed, arvestades maailmaturul kujunenud hindu.

Riigikogu poolt vastu võetud raamatupidamisseadus, mis kehtib alates 1.jaanuarist 1995, näeb ette, et omanike mitterahalise sissemaksena aktsiate vastu majandusüksusele üleantud vara väärtuse fikseerib sõltumatu ekpert. Ülaltoodust lähtudes tuleks nii "Finest Hotel Group" kompensatsiooninõue kui ka hotell "Palace" väärtus hinnata sõltumatute ekspertide poolt ja sellest lähtudes määrata loodava aktsiaseltsi aktsiakapitali struktuur.

Hotell "Palace" kubatuur moodustab 22tuh.m3, kahe varem "Finest Hotel Groupile" kuulunud hoone summaarne kubatuur aga 5966 m3.
Hotell "Palace" maksumus on "Finest Hotel Group" tellimisel AS Baltic Inspection Alex Stewart poolt läbi viidud ekspertiisi alusel hinnatud 116 miljoni krooni väärtuses, see hoone on "Finest Hotel Group" enda poolt kindlustatud 125 miljoni krooni eest.
Ülaltoodud andmeid hoonete väärtuse kohta ei saa võtta erapooletu ekspertiisi tulemustena, ka tuleb nende turuväärtuse hindamisel arvestada, et kõik hooned on seotud pikaajaliste rendilepingutega. Kuid nende andmete alusel võib väita, et pakutud "Finest Palace" aktsiakapitali struktuur ei vasta Eesti riigi huvidele, mistõttu ma ei saanud nõustuda valitsusele tehtud ettepanekutega.

Erastamisseduse § 2 näeb ette, et riigi vara paigutamine ettevõtte algkapitali toimub Vabariigi Valitsuse poolt kehtestatud korras. Sellise korra kehtestamist nägi ette ka varem kehtinud Ülemnõukogu 13.juuni 1990.a otsus Eesti Vabariigi omandiseaduse kehtestamise kohta.

Olen alates 1993.a algusest kolmel korral pöördunud Vabariigi Valitsuse poole taotlusega kehtestada kord riigi huvide kaitse tagamiseks riigi ja välis- või erakapitali ühise omandi baasil asutatud ettevõtete asutamisel, põhikapitali formeerimisel ja nendes ettevõtetes riiki esindavate ametiisikute õiguste ja kohustuste fikseerimiseks.

Riigikontroll on korduvalt (näiteks Eesti Fosforii-di, Salvo, Eesti Telekommunikatsioonide kontrollimisel) kokku puutunud faktidega, mis näitavad riigi huvide mitteküllaldast kaitset sellistel juhtudel.

Kahjuks pean teile praegu teatama, et valitsus ei ole Riigikontrolli sellistele ettepanekutele reageerinud ega vajalikke meetmeid rakendanud, mistõttu selgelt formuleeritud kord riigi ja väliskapitali osalusega ettevõtete asutamisel ja tegevusel seni Eesti Vabariigis puudub.

Aseesimees
Suur tänu! Täpsustavad küsimused. Kolleeg Ivar Raig.

Ivar Raig
Tänan, härra juhataja! Austatud riigikontrolör! Teie väga täpses ja selges sõnavõtus olid uued arvud selle hotelli tegeliku võimaliku maksumuse kohta, mis erinevad oluliselt majandusministri öeldud arvudest.
Milline peaks teie arvates olema see skeem või projekt, mis vastaks riigi huvidele, ja kuidas "Palace'i" hotelli müügiga või majandussuhete korraldamisega peaks talitama? Kas valitsuse poolt ettenähtud tee vastab ettekujutusele, et suhete korraldamine hakkab toimuma vastavalt riigi huvidele?

Hindrek Meri
Minu seisukoht on, nii nagu ma oma vastuses nimetasin, et kui me tunnistame kompensatsiooninõuet, 26 miljonit, mis on hinnatud nende võõrandatud ja tagastatud hoonete turuväärtuseks, siis tuleks ka hotelli "Palace" hinnata selle turuväärtuse järgi sõltumatute ekspertide poolt, sest Riigikontrolli seisukohalt on meil raske vaielda summade suuruse üle, kuidas need kujunevad, kuid arvestus ja loogika peab olema selge.

Aseesimees
Suur tänu! Tundub, et rohkem täpsustavaid küsimusi autorilt ei ole. Ma tänan, härra riigikontrolör!

HindrekMeri  
Aitäh!

  • Postitatud: 12.12.1994 00:00
  • Viimane muudatus: 20.02.2015 15:27
  • Viimane ülevaatus: 20.02.2015 15:27

Lisamaterjalid

Dokumendid

Veel uudiseid