Riigikontroll lõpetas auditid Paldiski, Kuressaare ja Kiviõli linnas

Helerin Kõrvemaa | 11.12.2006 | 00:00

Teksti suurus: [-A] [+A]

Keel: EST | RUS | ENG

Print

TALLINN, 11. detsember 2006 - Käesoleva aasta 1. jaanuarist on Riigikontrolli ülesandeks auditeerida kohaliku omavalitsuse üksuste tegevust. Praeguseks on lõppenud auditid seitsmes kohaliku omavalitsuse üksuses. Viimati valmisid auditiaruanded Kuressaare, Paldiski ja Kiviõli linna kohta.

Riigikontrolli auditite eesmärgiks oli hinnata valla ja linna varade ning raha õiguspärase kasutamise tagamiseks rakendatud sisekontrollisüsteemi toimimist, raamatupidamise korraldust ja majandustehingute õiguspärasust. Riigikontroll leidis, et kõigis kolmes valdkonnas esineb auditeeritud linnadel olulisi puudusi.

Linna juhtkond ei ole läbi mõelnud ega piisavalt rakendanud oma sisemisi kontrollivõimalusi linna asutuste tegevuse õiguspärasuse tagamiseks. Kuigi volikogu revisjonikomisjonile on seadusega antud laiaulatuslik pädevus kontrollida linnavalitsuse tegevust, olid komisjonid seda võimalust kasutanud üksnes väga piiratud ulatuses.

Olulisi puudusi tuvastas Riigikontroll linna tegevuse avalikkuse nõude täitmisel. Nimelt on kohaliku omavalitsuse üksus kohustatud avalikustama suurema osa oma tegevuse kohta käivast infost kas veebilehel või linna põhimääruses sätestatud viisil. Riigikontroll tuvastas, et auditeeritud linnades ei olnud avalikkusele kättesaadavaks tehtud väga olulist osa linna tegevust kajastavast teabest: näiteks ei olnud Paldiski ega Kiviõli linn avalikustanud asutuse dokumendiregistrit, töötajate ametijuhendeid, Paldiski linn ei olnud avalikustanud linna eelarveid, kõigil esines probleeme õigusaktide avalikustamisega.

Samuti tuvastas Riigikontroll suuri probleeme eelarve koostamisel ja selle täitmisel. Kuigi seadus näeb ette eelarve eelnõule seletuskirja koostamist eesmärgiga avada eelarves ette nähtud tulude ja kulude sisu, ei olnud Paldiski ega Kiviõli linn seda teinud. Kuna eelarve tulude ja kulude sisu ning kasutamise eesmärki pole seletuskirjas avatud, on vähenenud kodanike võimalusi jälgida kohaliku omavalitsuse tegevust ning eelarve täitmist, samuti on see soodustanud raha mittesihipärast kasutamist.

Lisaks esines nii Paldiski kui ka Kuressaare linnal olulisi puudujääke eelarve täitmisel. Seaduse kohaselt võib eelarves määratud summasid kasutada üksnes ettenähtud otstarbeks ja eelarves kinnitatud mahus. Paldiski ja Kuressaare linn ei olnud sellest nõudest kinni pidanud ning olid korduvalt teinud kulutusi, mida ei olnud eelarves ette nähtud või mis ületasid eelarves ettenähtud summasid, taotlemata selleks volikogult eelarve muutmist.

Ka raamatupidamise korralduses ja majandustehingute kajastamises leidis Riigikontroll kõigi linnade puhul mitmeid olulisi puudusi, mis on tinginud olukorra, kus linnadel puudub terviklik ülevaade oma varast ja selle väärtusest. Riigikontrolli peab oluliseks probleemiks veel seda, et majandustehingute teostamisel ei järgi linnad oma sisemisi kordasid ning kohati rikuvad ka seadust (nt riigihangete korraldamisel).

Kirjeldatud probleemid on vähemal või suuremal määral esinenud kõigis Riigikontrolli auditeeritud omavalitsustes, mistõttu on Riigikontrollil kavas koostada auditite käigus tuvastatud probleemidest kokkuvõte ning edastada see kõigile kohaliku omavalitsuse üksustele.

Toomas Mattson
Riigikontrolli kommunikatsiooniteenistus
Tel: 6400 777
GSM: 51 34900
E-post: [email protected]

  • Postitatud: 11.12.2006 00:00
  • Viimane muudatus: 17.09.2015 22:35
  • Viimane ülevaatus: 17.09.2015 22:35

Veel uudiseid