Riigikontrolör Hindrek Meri vastus Riigikogu liikme Mihkel Pärnoja arupärimisele AS Saaremaa Toit käibemaksu tasumisega seotud asjaolude kohta. Täiendavad küsimused ja vastused.

Hindrek Meri | 11.03.1996 | 00:00

Teksti suurus: [-A] [+A]

Keel: EST | RUS | ENG

Print

[Väljavõte Riigikogu 11. märtsi 1996. a. istungi stenogrammist]
Aseesimees Arnold Rüütel

Lugupeetud juhataja, austatud Riigikogu liikmed!

Minule on esitanud arupärimise Riigikogu liige Mihkel Pärnoja palvega kontrollida firma (Saaremaa Toit) käibemaksu tasumisega seotud asjaolusid. Härra Pärnoja palub selgitada, kas Maksuameti loobumisega nõudest tasuda käibemaksu 4,2 miljonit krooni on tekitatud riigile kahju. Arupärimisega seotud asjaoludega tutvumisel tuli ilmsiks alljärgnev.

Riigi Maksuameti pearevident Janna Laus kontrollis käibemaksu tasumist AS Saaremaa Toit poolt 1994. majandusaasta eest. Kontrollimise tulemusena tegi Maksuamet aktsiaseltsile ettekirjutuse käibemaksu korrigeerimise ning riigieelarvesse täiendava 18,4 miljoni krooni suuruse käibemaksusumma ja viiviste ülekandmise kohta.

Samuti määras Maksuameti peadirektori asetäitja rahatrahvi 10 000 krooni suuruses summas. Aktsiaselts ettekirjutusega ei nõustunud ja esitas selle kohta Maksuametile kaebuse.

Kaebus vaadati läbi Maksuametit ja aktsiaseltsi esindanud isikute ja Maksuameti peadirektori osavõtul. Esimese läbivaatamise tulemusena vähendati tasumisele kuuluva käibemaksu ja intresside summat 46 000 krooni võrra.

Maksuamet moodustas komisjoni, mille töö tulemusena vähendati tasumisele kuuluvaid summasid veel peaaegu kolm korda. Tasumisele kuuluv käibemaksusumma vähenes kuni 4,2 miljoni kroonini. Ka see otsus ei olnud AS Saaremaa Toidule vastuvõetav. Ta pöördus sellekohase avaldusega Tallinna Halduskohtusse.

Kohus tühistas Maksuameti otsuse rahatrahvi määramise kohta. Ühtlasi palus ta Maksuametil esitada täiendavad materjalid käibemaksu sissenõudmise kohta. Et Maksuameti peadirektor Ardo Ojasalu neid materjale kohtule tähtajaliselt ei esitanud, määras kohus talle rahatrahvi 75 krooni. 17. jaanuaril 1996 otsustas aga kohus lugeda Maksuameti vastavad otsused ja ettekirjutused seadusevastaseks. Maksuametilt nõuti välja kohtukuludena ja aktsiaseltsi poolt tasutud õigusabi eest kokku 245 000 krooni.

Maksuameti uus peadirektor Kalev Järvelill tühistas Maksuameti vastavad otsused ja otsustas läbi viia AS Saaremaa Toidu täiendava kontrollimise 1996. aasta teises kvartalis. Maksuamet ei ole aktsiaseltsilt täiendava käibemaksu taotlemisest loobunud. Võimaliku vaidluse korral ei saa ilma kohtu sellekohase otsuseta rääkida riigile tekitatud kahjust. Maksuametil tuleks aga rakendada meetmeid tema poolt läbiviidavate revideerimiste taseme tõstmiseks.

Tänan tähelepanu eest!

Aseesimees

Tänan! Kas arupärijal on täiendavaid küsimusi? Palun, Mihkel Pärnoja!

Mihkel Pärnoja

Aitäh, härra juhataja! Austatud härra Meri! Ma tänan selle vastuse eest ja lihtsalt palun teil veel kord öelda, kas ma olen asjast õigesti aru saanud. Tähendab, praegu on see protsess Maksuameti poole pealt alles pooleli ja ainuke järeldus, mida teie riigikontrolörina saate praegu teha, on see, et esialgne revisjon ei olnud tehtud piisavalt põhjalikult. Kas on nii?

Hindrek Meri

On küll.

Mihkel Pärnoja

Aitäh!

Aseesimees

Kas arupärijal on veel täpsustavaid küsimusi? Ei ole. Tänan, härra riigikontrolör! Sellega on arupärimisele vastatud.

Hindrek Meri

Aitäh!

  • Postitatud: 11.03.1996 00:00
  • Viimane muudatus: 24.11.2014 17:03
  • Viimane ülevaatus: 24.11.2014 17:03

Veel uudiseid